tag:blogger.com,1999:blog-62355333286111293392024-03-13T02:28:46.245+01:00Receptek mindenkinekKönnyen elkészíthető ismert receptektől az ínyencségekig itt mindent megtalálsz.
Receptek kezdőknek és haladóknak egyaránt.Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.comBlogger108125tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-66148079555308524282023-06-09T09:50:00.005+02:002023-06-09T09:50:53.453+02:00Kedvezményes árú háztartási eszközök a főzéshez<p> Szeretnél a lehető legolcsóbban a legjobb termékeket a konyhádba?</p><p>Látogass el a Kütyü Kikötőre, és böngészd a javaslatokat és a kuponkódokat.</p><p><a href="https://kikoto.net/index.php/haztartasi-eszkozok">Háztartási eszközök olcsón.</a></p>Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-38454615019229839572008-05-17T04:40:00.002+02:002008-05-17T10:31:36.859+02:00Tofus lasagne recept<p><b>Hozzávalók:</b> </p><p>
50 dkg mirelit vegyeszöldség (amilyet szeretsz)
1 cs lasagne tészta
1 doboz füstölt tofu
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsom
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 dl tejszín
sajt tetszés szerint (füstölt és sima)
étkezési keményítő, ketchup
zöldfűszerek (olasz tipus: oregano, kakukkfű, rozmaring, borsikafű), só bors,(babérlevél) </p><p>
<b>Elkészítés:</b> </p><p>
A lasagnehez elkészítem a mártást: A hagymát apróra vágom, kis olajon megdinsztelem,, az apró kis kockákra (3-4 mm) vágott tofut, a zúzott fokhagymát beleteszem, kicsit megpirítom, majd jöhet a konzervparadicsom és a sűrített paradicsom, fűszerezem ízlés szerint, belerakom a mirelit zöldséget és felöntöm annyi vízzel hogy kicsit hígabb levet kapjak, és megfőjjön a zöldség. Én szokam bele ketchupot is nyomni. Miután megfőtt a zöldség a tejszínt elkeverem az étkezési keményítővel és kicsit besűrítem a szószt. Olajozott tepsibe rakok egy adag szószt, rá az első réteg tésztát, aztán szósz, tészta... amíg el nem fogynak a hozzávalók. Szósszal fejezem be rá reszeltsajt vegyesen. Sütőbe be lefedve sütöm kb. 30-40 percig, aztán fedő nélkül amíg a sajt elkezd megpirulni. </p><p>
<b>Tanácsok:</b> </p><p>
Nagy előnye hogy nincs benne hús és gyakorlatilag nem lehet észrevenni. Ezt a receptet én kreáltam egy délután, nagyon hamar össze lehet dobni ha van a hűtőben minden.Természetesen friss zöldségek is használhatók. Jó a Knorr dobozos lasagne is, ilyenkor a porból készülő mártást fel szoktam javítani, és nem kell annyi paradicsom féle. Ha száraz tésztából készül lehet kicsit hígabb a szósz.
A fokhagymát nem megégetni az olajon mert keserű lesz. Lehet a rétegek közé is sajtot tenni ha vki nagyon akarja. Néha szoktam babérlevelet is rakni a szószba. </p><p>
<b>Elkészítési idő:</b> 60 perc</p>Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-22801159610321288022008-01-15T17:26:00.000+01:002008-01-15T17:30:53.487+01:00Farsangi fánk recept<p>Hozzávalók: <br />60 dkgliszt <br />4 dl tej <br />3 dkg élesztő <br />6 db tojássárgája <br />6 dkg vaj <br />6 dkg kristálycukor <br />2 cl rumsóolaj <br />a sütéshez baracklekvár <br />porcukor</p> <p>1. megkelesztjük az élesztőt: 1 dl langyos tejet és cukrot öntünk az élesztőhöz, majd megvárjuk, míg felfut <br />2. habverővel kikeverjük a tojássárgáját kristálycukorral és rummal <br />3. felolvasztjuk a vajat <br />4. langyos tejet, megkelt élesztőt, felolvasztott vajat hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához <br />5. fakanállal összedolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd <br />6. belisztezzük a tészta tetejét, konyharuhával letakarjuk és kelesztjük <br />7. megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk <br />8. fánkszaggatóval kivágjuk a tésztát, lisztezett felületre helyezzük, letakarjuk és pihentetjük <br />9. fánk közepét két ujjunkkal összenyomjuk <br />10. fedő alatt, nem forró olajban átsütjük a fánk egyik oldalát <br />11. megfordítjuk a fánkot, majd fedő nélkül átsütjük a másik felét is <br />12. tálalás előtt a fánk közepére lekvárt rakunk és megszórjuk porcukorraló</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-68815487462797504402008-01-01T13:08:00.001+01:002008-01-01T13:08:26.813+01:00Polipsaláta recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />1 konyhakész polip (ca.80 dkg.) <br />1 db kaliforniai paprika <br />1 fej hagyma <br />4 db paradicsom <br />vörösborecet <br />1 evőkanál dijoni mustár <br />1 csokor kapor <br />só, bors <br />1/2 lilme leve <br />1 gerezd fokhagyma <br />olívaolaj <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A polipot megtísztítjuk. A kaliforniai paprikát és a hagymát felkarikázzuk, grillrácson vagy serpenyőben megsütjük a polippal együtt A paradicsomokat felkarikázzuk. A megsült polipot feldaraboljuk, hozzáadjuk a sült zöldségeket. <br />Vörösborecettel, dijoni mustárral, apróra vágott kaporral, sóval, borssal és a lime levével ízesítjük. Ráreszeljük a fokhagymát, leöntjük egy kevés olívaolajjal, összekeverjük. Fogyasztásig lefóliázva hűtőszekrényben érleljük.</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-2327260660290045142008-01-01T13:07:00.003+01:002008-01-01T13:07:50.654+01:00Sajtos-húsos párnácskák recept<p></p> <p><b>Hozzávalók:</b> <br />1 csomag leveles tészta <br />1 v.hagyma <br />30-50 dkg darált hús <br />15 dkg juhtúró(de lehet juhsajt vagy rendes sajt is) <br />1 tojássárga <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A leveles tésztát kb.3mm vékonyra nyújtjuk,s kb.6-8 cm-es köröket szaggatunk belőle. <br />A hagymát megpirítjuk a hússal,sóval,borssal,majd hagyjuk kihűlni,s ezután belemorzsoljuk a juhtúrót vagy reszelt sajtot. <br />A tésztakörök közepére helyezzük ezt a tölteléket,úgy,hogy a széleket szabadon hagyjuk-mert a széleket megkenjük vízzel(hogy könnyebben összeragadjon)és kettéhajtjuk a tésztát.Kissé összenyomkodjuk és a tetejüket megkenjük tojássárgával. <br />180fokon sütjük. <br /><b>Elkészítési idő:</b> 20 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-50361561942498173152008-01-01T13:07:00.001+01:002008-01-01T13:07:19.740+01:00Sajtos karotta recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />Hozzávalók: 1 kg karotta (kis sárgarépa), 10 dkg reszelt sajt, 2 evõkanál teljes kiõrlésû rozsliszt, 3 dkg vaj vagy margarin, 4 dl tej, 2 tojás, 1-1 mokkáskanál currypor, reszelt szerecsendió és törött fehér bors, só; a tepsihez 1 evõkanál olaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />Egy közepes tepsit kikenek olajjal, és meghintem a zsemlemorzsával. A megtisztított sárgarépát egyforma hasábokra vágom és beleterítem a tepsibe. Megsózom és félreteszem. Egy serpenyõben a vajat habzásig hevítem a rozsliszttel. A forró tejjel felengedve állandó keverés közben sûrûre fõzöm. Ezután lehúzom a tûzrõl, beleforgatom a reszelt sajtot és a fûszereket, valamint a közben felvert nyers tojásokat. Ezt a mártást úgy locsolom rá a sárgarépára, hogy az lehetõleg teljesen elfedje az összes répát. Alufóliával befedem a tepsit, és az elõmelegített forró sütõben 30 percig közepes lángon párolom. Végül a fedelét levéve, sárgára pirítom. (Vigyázat! Nem szabad megbarnítani, mert megkeseredhet.)</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-67752702002353165632008-01-01T13:06:00.003+01:002008-01-01T13:06:58.291+01:00Tökrizotto parmezannal recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />• 30 dkg rizottónak való rizs <br />• 50 dkg tökhús <br />• 1 szál póréhagyma <br />• 3 evőkanál vaj <br />• 0,5 l erőleves <br />• 5 dkg reszelt parmezán sajt <br />• 2 teáskanál currypor <br />• a díszítéshez kakukkfű <br />• só, bors <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk. Az így kapott tökhúst alufóliába göngyöljük, és 175 fokos sütőben megsütjük. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, a fehér és a zöld részeit apróra vágjuk, majd egy evőkanál vajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a rizst is, amit üvegesre párolunk. A keveréket felöntjük az erőlevessel, amikor a rizs majdnem elfőtte a levét, hozzáadjuk a felkockázott tököt és a curryt. Tálalás előtt a rizottóhoz keverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, sóval ízesítjük, borssal fűszerezzük</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-25352950958990440342008-01-01T13:06:00.001+01:002008-01-01T13:06:31.121+01:00Èdes francia töktorta recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />Tèsztàhoz <br />- 1 csèsze (2dl) olivaolaj <br />- 1 csèsze tisztìtott vìz (szürt, deszttilàlt) <br />- 4 csèsze teljeskiörlèsü liszt (tönkölyliszt) <br />- 1 tk èdes sütemèny füszer <br />Töltelèkhez <br />- 700 gr sütötök (Hokkaido) <br />- 1 csèsze teljeskiörlèsü liszt <br />- 1 tk örölt fahèly <br />- 1 tk örölt gyömbèr <br />- 250 gr növènyi tejszin <br />- 250 ml tisztìtott vìz <br />- 1 tk sztivia (150 gr nàdcukor) <br />- 1 tk olaj a sütöforma kenèsèhez <br /><b>Elkészítés:</b> <br />- A tèsztàt jòl összegyurjuk. <br />- 1 òràt pihentetjük. <br />- Idöközben a tököt elökèszìtjük, kockàkra vagy csìkokra vàgjuk. <br />- Kimèletesen meg pàroljuk, hülni hagyjuk. <br />- Közben a tejszìnt felverjük. <br />- A tök 2/3 rèszèt turmixoljuk. <br />- Az összes hozzàvalòkat összekeverjük, az 1/3 rèsz tököt is. <br />- A tèsztàt kinyùjtjuk, az olajozott formàba tesszük. <br />- A töltelèket elterìtjük. <br />- Elömelegìtett sütöben – kimèletesen megsütjük. <br />- A tortaformàban hülni hagyjuk. <br />- Ha kihült szeleteljük (kb. 12 szelet). <br /><b>Elkészítési idő:</b> 90 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-20651357676981359772008-01-01T13:05:00.003+01:002008-01-01T13:05:54.589+01:00Kapros cukkinis pulyka tokány Update1 recept<p></p> <p><b>Hozzávalók:</b> <br />2 teáskanál olaj <br />1 db hagyma <br />1 db paprika <br />1 db paradicsom <br />25 dkg pulyka comb hús (felső comb vagy mell) <br />20 dkg cukkini (baby méret) <br />1 csokor kapor <br />só vagy vegeta <br />csipet bors <br />1-1,5 dl tejföl 12%-os <br />2 teáskanál étkezési keményitő ( vagy 1 kanál liszt) <br /><b>Elkészítés:</b> <br />1. Az olajon megpirítom a hagymát,paprikát, paradicsomot. <br />2. hozzáadom csíkokra vágót pulyka húst,a forró lábosban párszor átforgatom <br />3. a mosott cukkini két végét levágjuk és apró kockára felkockázni,ezt is a lábosba tesszük <br />4. a kaprot apróra vágjuk és mehet a többihez a lábosba... átforgatni az egészet és felöntjük vízzel, kb: hogy ellepje <br />tetszés szerint sózzuk. <br />5. habarást késziteni(tejfölt és a keményítőt simára kikeverni) <br />6. a megfőtt kész ételhez önteni a habarást és egyet forralni rajta </p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-45111716995786127252008-01-01T13:05:00.001+01:002008-01-01T13:05:01.400+01:00Reformfánk recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />-10 dkg teljes kiõrlésû liszt, <br />50 dkg sárgarépa, <br />1 zacskó szárított élesztõ, <br />1 dl tej, <br />2 evõkanál olaj, <br />2 tojás, <br />1 teáskanál morzsolt majoránna, <br />1 mokkáskanál törött fehér bors, <br />1 mokkáskanál só; <br />4 adag fokhagymával ízesített tartármártás; <br />olaj a sütéshez. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A gondosan megtisztított sárgarépát az almareszelõ durva fokán lereszeljük. Az élesztõt simára keverjük a tejjel. A habosra felvert tojásokat összeöntjük az élesztõs tejjel, elkeverjük a liszttel és a fûszerekkel, majd 2 evõkanál olajat is beledolgozunk. Végül hozzáadjuk a reszelt sárgarépát. Egy mély serpenyõben kétujjnyi olajat forrósítunk, és két teáskanál segítségével kis halmokat eresztünk a forró olajba. Fedõ alatt, közepes lángon sütjük meg a fánkok egyik oldalát, majd ha pirosra sült, megfordítjuk, s fedõ nélkül sütjük tovább a másik oldalát. Papírtörülközõre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, és fokhagymás tartármártással tálaljuk. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />E zöldségfánk elkészíthetõ még zellerrel, karalábéval vagy paszternákkal is. Nemcsak bor- vagy sörkorcsolyaként tálalhatjuk, de kitûnõ feltét vagy akár egytálétel is mártással, salátával.</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-50329490135695334042008-01-01T13:04:00.001+01:002008-01-01T13:04:36.725+01:00Fekete-fehér muffin Update 1 recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />12 darabhoz <br />Töltelék: <br />15dkg túró <br />kevés édesítő, ami hőre nem bomlik <br />1 ek tej <br />Tészta <br />15dkg zabkorpa <br />1 cs csokis pudingpor (U1-es) <br />2 1/2 tk sütőpor <br />1/2 tk szódabikarbóna <br />1 tojás <br />14dkg édesítő, ami hőre nem bomlik <br />2,8dl joghurt <br />0,8 dl olívaolaj <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A túrót elkeverjük az édesítővel, tejjel. <br />A zabkorpát, pudingport, sütőport, szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük. <br />A tojást felverjük, összekeverjük az édesítővel, jogival, olajjal. <br />Hozzáadjuk a zabkorpás keveréket és belekeverjük. <br />A muffinsütőt kibéleljük papírral, beleteszünk 1 ek masszát, rá a töltelék, arra újra massza (nekem 1 ek. massza ment a tetejére is és az aljára is) <br />20-25 percig sütjük. <br />Aki szeretné, a tetejére egy U1-es csokimázt tehet.</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-27458319593722232092008-01-01T13:03:00.001+01:002008-01-01T13:03:47.630+01:00Mogyorós sajtgolyó reform recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />10 dkg márványsajt <br />10 dkg juhtúró <br />3 evőkanálnyi sör <br />darált mogyoró <br />őrölt fehérbors <br />só <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A lereszelt sajtot dolgozd össze a túróval és a sörrel, s keverj hozzá annyi (1-2 kanálnyi) mogyorót, hogy még könnyen formázható masszát kapj. Borsozd meg, s - ha még kell - sózd is. A masszából (nedves kézzel) formázz kis golyókat, azokat forgasd bele a mogyoró-darálékba, s mindegyikbe szúrj egy fogpiszkálót, vagy egy fél szál ropit. A golyókat tálalás előtt tedd jégszekrénybe, hogy jól megdermedjenek.A lereszelt sajtot dolgozd össze a túróval és a sörrel, s keverj hozzá annyi (1-2 kanálnyi) mogyorót, hogy még könnyen formázható masszát kapj. Borsozd meg, s - ha még kell - sózd is. A masszából (nedves kézzel) formázz kis golyókat, azokat forgasd bele a mogyoró-darálékba, s mindegyikbe szúrj egy fogpiszkálót, vagy egy fél szál ropit. A golyókat tálalás előtt tedd jégszekrénybe, hogy jól megdermedjenek</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-59624190340121378042008-01-01T13:02:00.001+01:002008-01-01T13:02:15.965+01:00Tüttyölt Ratyli recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />Másfél kiló nyersratyli <br />egy jókora pese <br />2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi) <br />3 csipet cihánta <br />4 ölej csikmány <br />kb.5 zamecsli <br />1 suttyonyos petrecel <br />1 véka vatyek <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem erszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mart hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Kannásbor illik hozzá. <br /><b>Elkészítési idő:</b> 45 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-49097376179764612822008-01-01T13:01:00.003+01:002008-01-01T13:01:24.067+01:00Borsófőzelék sült virslivel (update 1) recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />- 30 dkg zöldborsó <br />- 1 dl joghurt <br />- 1 kis fej vöröshagyma <br />- 2 pár baromfi virsli <br />- víz <br />- pirospaprika <br />- só, bors ízlés szerint <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. <br /><b>Elkészítési idő:</b> 30 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-83528899656009171082008-01-01T13:01:00.001+01:002008-01-01T13:01:02.442+01:00Reform almás piskóta recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />5 dkg margarin, 5 dkg nádcukor, 2 db tojás, 1 csomag foszfátmentes sütőpor, 1 csipet tengeri só, (25 dkg. tönköly rétesliszt, 3 dl tej) <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A hozzávalókat (liszt,tej kivételével)habosra keverjük, majd a lisztet és a tejet felváltva hozzákeverjük. A tészta kétharmad részét a vajjal és liszttel kikent tortaformába helyezzük. Meghámozott, kimagozott almaszeletekkel körberakjuk, fahéjas nádcukorral meghintjük, majd a maradék tésztával leöntjük.200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-37655327959953599192008-01-01T12:59:00.005+01:002008-01-01T12:59:57.392+01:00Reform muffin recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />(12 db-hoz) <br />1 csomag zabkorpa <br />½ csomag sütőpor <br />10 dkg mazsola <br />1 marék durvára vágott dió <br />2 teáskanál fahéj <br />2 dl tej <br />2 dl szűrt almalé /dobozos/ <br />1 apróra vágott alma <br />5 evőkanál méz <br />2 evőkanál olaj <br />fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó) <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük. <br />A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. <br />15-20 percig sütjük(tűpróba!) <br /><b>Elkészítési idő:</b> 45 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-41721689613102390042008-01-01T12:59:00.003+01:002008-01-01T12:59:31.728+01:00Fogyókúrás rakottas recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />Zöldségfélék (cukkini, sérgarépa, karfiol, bármi más). <br />Fehér hús (csirkemell, pulykamell, sonka). <br />Sovány sajt. <br />Kefír, vagy joghurt. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />Zöldségeket rövid ideig párolom. Húst mindkét oldalán teflonban átsütöm.(Kevés olajjal is lehet) <br />Tűzálló edénybe lerakom: <br />- zöldség, kefír, fűszerek, hús, kefír, fűszerek. <br />Tetejére szórom a sovány sajtreszeléket, Forró sütőben 10 percig sütöm. <br /><b>Elkészítési idő:</b> 30 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-3215435822235287542008-01-01T12:59:00.001+01:002008-01-01T12:59:09.291+01:00Korpás házikenyér recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />50 dkg teljes kiõrlésû (korpás) liszt, 15 dkg finomliszt, 3 dl víz, 1 dkg élesztõ, 1 teáskanálnyi porcukor, 1 evõkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A szétmorzsolt élesztõt bögrében simára keverem a cukorral és fél dl-nyi langyos vízzel. Felfuttatom, vagyis langyos helyen addig kelesztem, amíg a bögre tetejére feljön. Közben a gyúrótáblára halmozom az elõzõleg a finomliszttel és a sóval elkevert korpás lisztet, majd a közepét kimélyítve, beleöntöm az élesztõt. Apránként hozzáöntögetem a többi, ugyancsak meglangyosított vizet, közben összegyúrom. A tésztát addig gyúrom-gyömöszölöm, amíg sima nem lesz a felülete, ekkor az olajat is beledolgozom. Egy cipóvá formálva, lisztezett tálba rakom. A tetejét is meglisztezem, letakarom egy tiszta konyharuhával, és a langyos (de nem a meleg) tûzhely szélén duplájára kelesztem. Ezután sütõlemezre csúsztatva, az elõmelegített, forró sütõben szép pirosra megsütöm. Mielõtt elkészülne, vizes ecsettel bekenem a tetejét, így lesz igazán szép. Ha nagyobb kenyeret akarnak sütni, az összes hozzávalót arányosan növeljék!</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-5365875633195717132008-01-01T12:58:00.003+01:002008-01-01T12:58:41.557+01:00Reform palacsintatészta recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />20 dkg zabkorpa, <br />2 tojás, <br />1 dl tej, <br />1 dl szóda, <br />pár csepp olívaolaj, <br />só <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A hozzávalókat összekeverjük, ha túl híg a tészta zabkorpával sűríthetjük. <br />Édes és sós töltelékkel is tálalhatjuk. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Töltelék ötletek: <br />Kókuszreszelék édesítőszerrel <br />Cukormentes kakaópor édesítőszerrel <br />Mák édesítőszerrel <br />Fahéj édesítőszerrel <br />Túrókrém édesítőszerrel <br />Natúr joghurt cukormentes kakaóporral, édesítőszerrel</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-56327705986216055272008-01-01T12:58:00.001+01:002008-01-01T12:58:14.864+01:00Böjti paradicsomleves recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br /><i>paradicsom 2db,közepes <br />bio leves kocka 1db <br />víz 1/2 liter <br />fokhagyma 1 gerezd <br />petrezselyem <br />oregano <br />sárgarépa 1 db, kicsi <br /></i> <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A zöldségeket feldaraboljuk. A leveskockát felforraljuk, ebben megfőzzük kb. 10-20 perc alatt a zöldségeket. Vége felé beleszórjuk a fűszereket. <br />Kicsit hagyjuk hülni leturmixoljuk, majd lepaszírozzuk (magok!!!). <br />Petrezselyem zölddel díszítve fogyasztjuk. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Az energis érték 1 adagra vonatkozik. <br />A leírt mennyiségekből 2 adag lesz <br /><b>Elkészítési idő:</b> 35 perc <br /><b>Kalóriatartalom:</b> 80 kcal</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-29785332529004781042008-01-01T12:57:00.001+01:002008-01-01T12:57:34.015+01:00Teljes kiőrlésű kenyér recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />- Fél kg teljes kiőrlésű búzalisz <br />- 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt <br />- 2 dkg friss élesztő <br />- 2 tk cukor <br />- 1 tk tengeri só <br />- 3 ek extra szűz olivaolaj. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A liszteket egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 percig sütöm.</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-24500648724063617612007-12-17T17:26:00.001+01:002007-12-17T17:26:56.154+01:00Mennyei krumpli recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />4-5 burgonya <br />1 főzőtejszín <br />só <br />3 gerezd fokhagyma <br />szerecsendió <br />kevés olívaolaj <br /><b>Elkészítés:</b> <br />Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-31376303337768008612007-12-17T17:25:00.002+01:002007-12-17T17:26:25.090+01:00Csőben sült brokkoli/ karfiol recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />1 fej brokkoli v karfiol <br />10 dkg sajt <br />olaj, só, bors, vegeta <br />(sajtos)Bechamell mártáshoz: 5dkg vaj <br />5dkg liszt <br />5 dl tej <br />10 dkg sajt <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fűszeres vízben megfőzzük, majd leszűrjük. <br />Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besűrűsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is) <br />Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. Isteni finom. <br /><b>Tanácsok:</b> <br />Köretként, magába ugyanúgy megállja a helyét! <br />Aki szereti az füstölt sajttal is kipróbálhatja. <br />Ja és nyugodtan próbljátok ki más zöldségekkel is. <br /><b>Elkészítési idő:</b> 45 perc</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-55631983863365810272007-12-17T17:25:00.001+01:002007-12-17T17:25:45.102+01:00Igazi sült krumpli (pommes frites) recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />tetszés szerinti mennyiségben burgonya (lehetõleg régi, öreg), ízlés szerint só, olaj a sütéshez. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A meghámozott burgonyát 3 milliméter vastag, egyforma rudakra vágom és tiszta konyharuhával leitatom róla a nedvességet. Közepesen forró olajba teszem, de egyszerre nem túl sokat, csak annyit, hogy a burgonyarudacskák "úszhassanak" az olajfürdõben. Néhány perc múlva forrósítom az olajat. Amikor a krumpli láthatóan puffadni kezd, akkor a lángról lehúzom és leszûröm. Hagyom kihûlni. Ezután közvetlenül tálalás elõtt az olajat ismételten felforrósítom és a krumplikat újból beletéve, aranysárgára sütöm. Leszûrve azonnal tálalom és csak a tányéron sózom. (Ellenkezõ esetben rögtön összeesik, levet enged.)</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6235533328611129339.post-86124000965649057292007-12-17T17:24:00.001+01:002007-12-17T17:25:08.752+01:00Görög tepsiben sült krumpli recept<p><b>Hozzávalók:</b> <br />8 nagy szem krumpli (1 kg), <br />5-6 ek olivaolaj, <br />só, <br />őrölt feketebors. <br /><b>Elkészítés:</b> <br />A krumplit héjában sós vízben 20 percig főzöm. A sütőt előmelegítem (220 fok, gáznál 3-4). A krumplit meghámozom és hosszanti irányban négyfelé vágom. Olajozott sütőlemezre helyezem és olajjal beecsetelem. Sózom, borsozom és közéső sinen 10-12 percig sütöm. Ha van grillezője is a sütőnek, akkor az utolsó 2-3 percben azt is kapcsold be!</p> Totoohttp://www.blogger.com/profile/09541929681517861626noreply@blogger.com0